Psychológia výživy, strava a vitalita | Marek Horňanský

Vitalita človeka je komplexný jav, ktorý presahuje rámec fyzického zdravia a zahŕňa aj psychickú pohodu, emocionálnu stabilitu a schopnosť zvládať každodenné výzvy života. Ako psychológ vnímam vitalitu ako dynamickú rovnováhu medzi telom a mysľou. Jedným z najvýznamnejších faktorov, ktoré túto rovnováhu ovplyvňuje … je strava. Výživa nie je len biologická potreba, ale aj psychologický nástroj, ktorý formuje naše správanie, náladu, energiu a schopnosť zvládať stres.

„Boj proti vlastnej nenásytnosti je hlavným problémom výživy zdravého, aktívne žijúceho člověka …“  Mykola M. Amosov

Moderná psychológia výživy, známa aj ako nutričná psychológia, sa zaoberá vzťahom medzi výživou a duševným zdravím. Výskumy ukazujú, že kvalita stravy má zásadný vplyv na výskyt depresie, úzkosti, porúch pozornosti či dokonca demencie. Napríklad štúdia publikovaná v Nutrition Reviews zdôrazňuje, že nutričné faktory ovplyvňujú nielen biologické procesy, ale aj psychické funkcie, ako je napríklad regulácia nálady, kognitívna výkonnosť a emocionálna stabilita.

Ďalšia štúdia z Proceedings of the Nutrition Society poukazuje na to, že západný typ stravovania, bohatý na cukry a priemyselne spracované potraviny, zvyšuje riziko vzniku psychických porúch, zatiaľ čo stredomorská strava má ochranný účinok. Táto strava, založená na čerstvej zelenine, ovocí, celozrnných obilninách, rybách, orechoch a olivovom oleji, podporuje nielen fyzické zdravie, ale aj duševnú rovnováhu. Významnú úlohu zohráva aj tzv. os črevo-mozog. Ide o komplexný systém komunikácie medzi tráviacim traktom a centrálnym nervovým systémom.

Výskum publikovaný v NIJRMS ukazuje, že mikrobiom čreva ovplyvňuje produkciu neurotransmiterov, napr. serotonín a dopamín. Tie sú kľúčové pre reguláciu nálady a správania. Zmeny v zložení črevnej mikroflóry boli spojené s výskytom depresie, úzkosti či posttraumatickej stresovej poruchy. Konzumácia probiotík a prebiotík, ako aj vlákniny, môže podporiť zdravú mikroflóru a tým aj psychickú pohodu. Z pohľadu psychológie je dôležité uvedomiť si, že výživa ovplyvňuje nielen naše telo, ale aj našu schopnosť myslieť, cítiť a konať. Nedostatok kľúčových živín, ako sú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, horčík či zinok, bol opakovane spájaný s výskytom depresie, úzkosti, porúch pozornosti a zníženej kognitívnej výkonnosti.

Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu, tvorbu neurotransmiterov, reguláciu zápalových procesov a podporu neuroplasticity. Preto je dôležité, aby sme výživu nevnímali len ako zdroj energie, ale ako nástroj prevencie a podpory duševného zdravia. V psychologickej praxi sa čoraz častejšie stretávame s klientmi, ktorých psychické ťažkosti sú prepojené s nevhodnými stravovacími návykmi. Konzumácia rýchleho občerstvenia, sladkostí, sladených nápojov a priemyselne spracovaných potravín vedie k výkyvom hladiny cukru v krvi, čo sa prejavuje podráždenosťou, únavou, zníženou koncentráciou a náladovosťou. Naopak, pravidelný prísun kvalitných potravín, bohatých na živiny, podporuje stabilitu nálady, zvyšuje energiu a zlepšuje schopnosť zvládať stres.

Výživa sa tak stáva súčasťou komplexného terapeutického prístupu, ktorý zahŕňa nielen psychoterapiu, ale aj podporu zdravého životného štýlu. Vitalita nie je len o tom, ako sa cítime fyzicky, ale aj o tom, ako zvládame životné výzvy, ako sa dokážeme radovať, sústrediť, tvoriť a byť v kontakte so sebou i s druhými. Strava je jedným z kľúčových nástrojov, ktoré máme k dispozícii na podporu tejto vitality. Ako psychológ vnímam výživu ako most medzi telom a dušou. Most, ktorý môže byť pevný, ak ho budujeme vedome, s rešpektom k potrebám nášho organizmu i našej psychiky 🙂 Marek Horňanský psychológ Ψ bibliografia:

  • Russell J. Cambridge International AS & A Level Psychology Coursebook.  UK Cambridge University Press, 2022. ISBN 1009152483
  • Nolen-Hoeksema S. Atkinson and Hilgard’s Introduction to Psychology. UK Cengage Learning EMEA, 2014. ISBN 1408044102
  • Geiser J. Lehrbuch Allgemeine Psychologie. Outlook Verlag, 2024. ISBN 3368659308

Emocionálna inteligencia. Klúč k lepšiemu životu | Marek Horňanský

13.09.2025

Aby sme pochopili emocionálnu inteligenciu, musíme sa pozrieť na samotné emócie. Tie sú akýmsi impulzom k jednaniu. Rýchlym, evolučne podmieneným reakciám na dôležité situácie. V kritických momentoch často uprednostňujeme city pred rozumom, pretože nám pomáhajú rýchlo sa rozhodnúť, reagovať, prežiť.

KBT kognitívno behaviorálna terapia | psychológ Marek Horňanský

12.09.2025

KBT je rozšírením pôvodnej behaviorálnej terapie o prácu s kognitívnymi procesmi. Teda s myšlienkami, presvedčeniami a mentálnymi vzorcami. Podľa KBT je psychopatológia výsledkom chybného spracovávania informácií, ktoré sa prejavuje skreslenými a dysfunkčnými presvedčeniami. Tieto myšlienky spúšťajú bludný kruh: vyvolávajú negatívne emócie, telesné napätie a [...]

Vzťahová väzba. Puto formujúce život | Marek Horňanský

10.09.2025

Vedeli ste, že typ vašej vzťahovej väzby môže ovplyvniť nie len vaše partnerské šťastie, ale aj vaše zdravie, pocit vlastnej hodnoty a schopnosť zvládať stres ? To, čo sa javí ako „osobnostná črta“ alebo „povaha“, môže byť často výsledkom vzorcov, ktoré sme si osvojili už v ranom veku. A práve pochopenie toho, aký typ vzťahovej väzby v sebe nesiete, vám [...]

Antifa

Szijjártó vyzval EÚ na označenie hnutia Antifa za teroristickú skupinu

20.09.2025 21:49

Jeho vyhlásenie tak prišlo len deň po tom, ako maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že chce toto opatrenie prijať po vzore Trumpa tiež.

NEPOUZIVAT

Kriminalisti chytili muža, ktorý sa vo videu vyhrážal voličkám Fica

20.09.2025 21:27

O ďalšom osude obvineného rozhodne súd. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 3 roky.

bankomat

Štvrtý útok za týždeň: V Trenčianskom kraji explodoval bankomat, polícia pátra po páchateľovi

20.09.2025 20:42

V súvislosti s udalosťou žiada polícia svedkov udalosti, aby kontaktovali políciu.

peter matyšák

Vinársky svet smúti: Odišla legenda Peter Matyšák

20.09.2025 17:15

Vinár Peter Matyšák, jeden z priekopníkov enogastronómie - párovania jedla s vínom, zomrel vo veku 73 rokov.

Psychológ Marek Horňanský, PhDr. Mgr. MSc. MBA.

Psychológ Horňanský Marek je absolventom univerzitného štúdia jednoodborovej psychológie Ψ absolvent päťročného psychoterapeutického výcviku (Person Centred Psychotherapy and Counseling). Autor prispieva informáciami a článkami z oblasti psychológie, psychoterapie, sociológie či ekonomiky svojim osobným pohľadom. Viac ako 20 rokov individuálnej, rodinnej, skupinovej a komunitnej práce s klientmi, v oblasti psychologického a psychosociálneho poradenstva, terapií, koučingu a mentoringu. V oblasti osobnostného a odborného vzdelávania dospelých dlhoročne realizuje školenia, kurzy, prednášky a workshopy. Spolupodieľa sa na tvorbe podcastov, publikačnej a osvetovej činnosti. Úzko spolupracuje s odborníkmi pomáhajúcich profesií, v súkromnej, štátnej a mimovládnej sfére. Striedavo žije a pracovne pôsobí na Slovensku, Českej republike a Nemecku. Pravidelne tiež prispieva odbornými článkami na tému duševného zdravia, psychológie a osobného rozvoja. Ako autor sa aktívne zapája do diskusií o spoločenských a sociálnych témach. Jeho texty sa venujú oblastiam ako sú sociológia, ekonómia, psychoterapia či filozofia. Zrozumiteľne a ľudskou rečou. Publikované články nájdete aj na blogu PRAVDA.sk - kde sa venuje témam ako psychosomatika, duševné zdravie, vzťahová väzba, vplyv traumy, závislosti, spánok, syndróm vyhorenia, iné. Zaujali Vás informácie z oblasti psychológie ? Alebo máte ďalšie otázky a hľadáte na ne osobné odpovede ? V prípade potreby ma prosím kontaktujte - online formou na email: marek.hornansky@gmail.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 8207x
Priemerná čítanosť článkov: 912x

Archív